Biobased bouwen
De enorme woningbouwopgave, zoals omschreven in ons vorige blog, heeft impact op het milieu. Bij bouwactiviteiten, het winnen van grondstoffen, het transporteren van materialen en het verwerken tot producten komen CO2 en andere stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Dit heeft gevolgen voor onze leefomgeving, nu en in de toekomst. Daar willen wij vanuit Dit is wonen een verschil in maken.
De Circulaire Bouweconomie
Het kabinet heeft als doel om in 2050 alleen nog circulair te bouwen. Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen en materialen zonder de natuur onnodig uit te putten. Ook mag de leefomgeving niet onnodig worden vervuild of ecosystemen onnodig worden aangetast. Het resultaat als hieraan voldaan wordt, is dat de impact op het milieu door de bouwsector minder groot is.
In het vlindermodel van de Ellen McArthur Foundation (2012) wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende cycli binnen deze circulaire economie, de biologische en de technische. De technische cyclus richt zich vooral op het hergebruiken of recyclen van materialen, terwijl de biologische cyclus juist leunt op het gebruik van oneindige grondstoffen. Grondstoffen die weer aangroeien en na gebruik door onze natuur afgebroken kunnen worden. De biologische cirkel wordt daarmee gesloten.
Biobased bouwen
Met het sluiten van die biologische cirkel in gedachten, gaan we aan de slag. Dit is wonen biedt in haar aanpak de ruimte om vanaf de eerste stap, de referentiewoning, te putten uit reeds gerealiseerde biobased woningen en appartementen. Vanuit onze ervaring met biobased bouwen, kijken we samen wat de juiste duurzame oplossingen zijn voor uw bouwproject.
Bouwen met hout
Zo zijn wij groot fan van bouwen met hout en hebben we dat al meerdere keren gedaan. Concrete voorbeelden hiervan zijn het reeds gerealiseerde PUUR Wonen en het in ontwikkeling zijnde Casa Vita en Landgoed in den Houte.
De voordelen van houtbouw zijn onder andere een lichte bouwmethodiek, een hoge mate van prefabricage en een comfortabel binnenklimaat voor de bewoners. Dat wil zeggen:
de luchtvochtigheid is altijd in orde;
er is minder stof;
mensen kunnen zich beter concentreren;
en ervaren minder stress.
Ook is de negatieve impact op het milieu bij het bouwen in hout kleiner dan bij het bouwen met een traditionele bouwmethodiek. Waar de productie van cement en beton veel CO2 uitstoot, onttrekken bomen juist CO2 aan de lucht en slaan dat op. Het hout en ander biobased materiaal is daarnaast aan het einde van de levensduur en na het meermaals hergebruiken van het bouwelement of materiaal makkelijk af te breken. Biobased bouwen is dan ook een mooie, groene oplossing wanneer u met uw bouwproject een minder grote negatieve impact op het milieu wilt hebben.
Wilt u ook bouwen met het oog op duurzaamheid en de toekomst?
Zorgen voor het milieu doen we samen. Bent u ook gedreven om onze leefomgeving te beschermen en uw projecten biobased of CO2-neutraal uit te voeren? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u hier graag bij.
Tag