Circulair bouwen: alles start met anders naar het project kijken
Grondstoffen worden steeds schaarser en de productie van materialen wordt aan banden gelegd door Europese wetgeving die de CO2-uitstoot moet beperken. Circulair bouwen is dus de way to go. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hoe bouw je kwalitatief en kostenefficiënt met circulaire grondstoffen? Hoe richt je de ontwikkeling van je project daarop in, zodat er op de opleverdatum een gezonde en betaalbare woning staat? Alles begint met anders naar je project kijken, aldus Sander Aalpol en Michiel van der Velden van Dit is wonen.
Ontwerpen vanuit wat er beschikbaar is
Eén van de beloftes van Dit is wonen is dat we starten met het eindresultaat. Dat betekent dat we vanaf het begin samen met onze partners sturen aan de hand van de wensen van de opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever draaien we aan de knoppen om tot een optimale woning te komen. Juist in dat proces is circulair werken goed in te passen, legt Sander uit. “Wij gaan met de opdrachtgevers naar hun locatie, daar kijken we: wat staat er al op die plek? Wat is de kwaliteit van de materialen in de bestaande bouw en kunnen we ze hergebruiken? Omdat we al onze ketenpartners vanaf het begin hierin meenemen, denkt ook iedereen actief mee over materiaalgebruik. Van opdrachtgever tot de architect. Zij ontwerpen steeds vaker vanuit wat er al beschikbaar is.”
Van de opdrachtgever tot de architect - we ontwerpen steeds vaker vanuit wat er beschikbaar is
Bestaande materialen ‘oogsten’
Op die manier worden de onderdelen van bestaande bouw ‘geoogst’. Dit kan gaan om beton voor de fundering, bitumen voor het dak of zaken als binnendeuren en kozijnen. “We hebben geleerd om een leegstaand kantoorpand te zien als een opslag van materialen.” Omdat deze secundaire materialen al aanwezig zijn op de bouwlocatie wordt er niet alleen bespaard op productiekosten, maar ook op transport. Daarnaast werkt Dit is wonen nauw samen met lokale sloopbedrijven die materialen ontmantelen, herstellen en opnieuw aanbieden voor gebruik.
Ketensamenwerking essentieel
De samenwerking met andere partners in de keten is dus essentieel in het circulaire proces van Dit is wonen. Vanaf het begin wordt geschakeld met onder andere ontwikkelaar, engineer, architect en leverancier, zodat secundaire materialen optimaal geoogst en gebruikt kunnen worden. Met het oog op de huidige ontwikkelingen op de markt, waarin primaire grondstoffen schaarser en duurder worden, is dit een grote winst voor de kostprijs en het milieu.
Hoe dat er in de praktijk uitziet? We laten het zien aan de hand van 3 van onze projecten.
Van materialenpaspoorten tot het verplaatsen van een bedrijfshal: 3 Dit is wonen-projecten
Van kantoor naar woonbuurt: het Edisonkwartier in Nieuwegein
In het Nieuwegeinse Edisonkwartier werden drie bestaande kantoorpanden ontmanteld om plaats te maken voor nieuwe woningbouw. De oude panden leverden grondstoffen op voor onder andere beton en citumen (circulair bitumen) voor woningen op een ander Dit is wonen-project: PUUR Wonen.
Lees hier meer over het Edisonkwartier.
Extreem hergebruik: Heeren van Werkhoven
Een mooi voorbeeld van extreem hergebruik van secundaire materialen is het Dit is wonen-project Heeren van Werkhoven, vertelt Michiel. “Er stond op die locatie een bedrijfshal. Die ging weg, om plaats te maken voor woningen. Vroeger zou je zo’n loods hebben gesloopt, maar nu is hij verkocht, gedemonteerd en op een andere locatie opnieuw opgebouwd als bedrijfshal.” De hal is dus letterlijk verplaatst en bewijst weer zijn functie, maar nu op een andere locatie. Een mooie staaltje werk vanuit Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen en haar partner Hooijer uit Renkum, vooral gezien het feit dat de hal destijds niet vanuit deze circulaire gedachte is gebouwd.
Lees hier meer over de Heeren van Werkhoven.
Weten wat je bezit: PUUR wonen in Eindhoven
Een belangrijk element van het normaliseren van circulair bouwen is werken met een materialenpaspoort, zodat duidelijk is wat er in de toekomst kan worden hergebruikt. Bij het Eindhovense project PUUR Wonen werd onder andere gewerkt met citumen en circulair beton dat werd gewonnen uit de sloop van andere gebouwen. De nieuwe eigenaren van die woningen kregen na oplevering een uitgebreid materialenpaspoort. Sander: “Dan weet je heel concreet: waar ben ik eigenlijk eigenaar van? Uit welke grondstoffen bestaat mijn woning? Met zo’n materialenpaspoort kijk je heel anders naar je huis.”
Lees hier meer over Puur wonen.
Samen gaan voor een optimale business case?
U ziet het: bij Dit is wonen hebben we een duidelijke visie op circulair werken. Die visie brengen we graag samen met u in de praktijk. Wilt u bijzondere woningen creëren en daarbij een maatschappelijke rol nemen? Wij denken mee over circulaire oplossingen die vrijheid, betaalbaarheid en rendement garanderen door middel van ons bewezen proces. Laten we samen aan de knoppen gaan draaien. Neem hier contact op.
Tag