Flexibel inspelen op een veranderende woningmarkt
Een woningbouwproject verkopen vraagt in een veranderende markt om veel flexibiliteit. Je wil inspelen op de lokale vraag en plannen daaraan aanpassen, vaak tot in een laat stadium. Lastig? Niet als er een stevige basis ligt in de vorm van een bewezen proces, vertelt Michiel van der Velden, projectontwikkelaar bij Kalliste Woningbouwontwikkeling.
Het project Heeren van Werkhoven
Kalliste trok de afgelopen jaren samen op met zusterbedrijf Giesbers om het project Heeren van Werkhoven te realiseren. Een project vol comfortabele en toekomstbestendige woningen in de groene Utrechtse plaats Werkhoven, ideaal voor onder andere aanstaande of jonge gezinnen die de drukte van de stad willen inruilen voor meer natuur en meer ruimte. Bij de ontwikkeling van de woningen gebruikten Kalliste en Giesbers de Dit is wonen-aanpak.
De verkoop van Heeren van Werkhoven liep in eerste instantie goed, maar door de rentestijging stagneerde die, vertelt Michiel. “Daarom hebben we ervoor gekozen om het project te faseren en uiteindelijk voor een deel een ander type woningen te ontwikkelen, zodat we een bredere doelgroep kunnen faciliteren.”
Op pad met de juiste uitgangspunten
Het oorspronkelijke project van 20 grondgebonden koopwoningen en 9 sociale huurappartementen werd in 3 fases opgedeeld, waarna er in fase 3 een aantal kleinere rijwoningen en twee levensloopbestendige woningen aan het plan werden toegevoegd. Die wijzigingen werden mogelijk gemaakt door de Dit is wonen-aanpak, aldus Michiel. “De kwaliteit van deze aanpak zit in het bewezen proces en in de ketensamenwerking. We werken vanaf dag één samen met de projectpartners en werken de basiswoningen grotendeels uit aan de voorkant; technisch en financieel. Zo heb je vroegtijdig de juiste input qua kwaliteit en bouwprijzen voorhanden en ga je met de juiste uitgangspunten op pad. Je kunt hierdoor samen de doorlooptijd en de kwaliteit garanderen.”
Omdat de basis goed is, biedt de aanpak voldoende ruimte om in te springen op de lokale vraag. “Aan de voorkant hebben we de mogelijkheden en de kaders al bepaald. Het ontwerp staat, zodat je snel wijzigingen kunt aanbrengen en met elkaar kunt schakelen en opschalen. Bij akkoord kan het bouwtreintje meteen gaan rijden.”
Fases 1 en 2: een goede start
Zo startte de bouw van fase 1 en fase 2 van Heeren van Werkhoven. Die fases werden ingevuld op basis van woonwensenonderzoek dat Kalliste aan de voorkant deed. Zij haalde met een enquête op hoe de kopers wilden wonen en na het tekenen van de koopcontracten ging de afdeling Kopersbegeleiding van Giesbers met de kopers aan de slag om van iedere woning een droomwoning te maken. Ook onderhield Kalliste intensief contact met de gemeente en de omwonenden, om ervoor te zorgen dat het plan goed zou landen en lokale belangen behartigd werden. Michiel: “Je bouwt toch tussen bestaande bebouwing en dat is redelijk intensief. We gingen met omwonenden in gesprek over hoe hun situatie eruit zou gaan zien en maakten afspraken over onder andere bouwroutes en bouwplaatsinrichting, om de overlast zoveel mogelijk te beperken.”
Herontwikkeling in fase 3
In fase 3 bleek het nodig om wijzigingen aan te brengen, vertelt Michiel. “Er was vraag naar kleinere rijwoningen en levensloopbestendige woningen, dus hebben we een wijziging op de vergunning aangevraagd, zodat we aan die vraag kunnen voldoen. Die wijziging loopt nog.”
Het mooie is dat zo’n herontwikkeling door de Dit is wonen-aanpak niet lang hoeft te duren, zegt hij. “De basis ligt er al, dus je hoeft geen heel nieuw ontwerp te maken. En er zitten achter Dit is wonen veel samenwerkingspartners en co-makers die de producten en processen goed kennen, zodat je snel kunt schakelen. Zo kunnen we zo’n herontwikkeling als in fase 3 vlot in de markt zetten.”
Samen aan de slag met uw woningvraagstuk?
Wilt u ook profiteren van de garantie van een bewezen proces? Laten we samen om tafel gaan.
Tag